Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 4 common:people_all_forms

Обійми - це важливо. Пам'ятка для батьків.

Date: 19 січня 2022 о 15:57
16 views

Пам'ятка про найголовніше в стосунках батьків і дітей
Ми втомлюємося, не встигаємо, забуваємо, сердимося і ... залишаємося батьками. У низці справ і тривог часом жахливо важко зберігати фокус на головному - на відносинах.
На допомогу всім батькам ми підготували невелику Пам'ятку, в якій зібрали цінні для обмірковування цитати з книг Людмили Петрановської: «Таємна опора. Прихильність в житті дитини » і «Якщо з дитиною важко».
Сподіваємося, ці «підказки» стануть для вас додатковою підтримкою і допоможуть додати більше тепла в стосунки з близькими.
- Спробуйте відчути вік дитини, її неповторність, її принадність. Вона ніколи вже не буде такою, як зараз. Крихітний малюк. Допитливий дошкільник. Серйозний першокласник. Повний енергії і інтересу до життя десятирічний. Підліток, такий безглуздий і такий вразливий. Все той же, ваш, і зовсім різний в кожному віці. Насолоджуйтесь.
- Коли ми обіймаємо, втішаємо, захищаємо дитину, ми, звичайно, не думаємо про те, що, може бути, кілька десятків років тому саме ці наші слова, наші обійми, наша любов можуть врятувати його від депресії, від небезпечного нехтування собою, від фатальної помилки, від капітуляції перед бідою або хворобою. Але саме так воно і працює. Коли дитинство закінчується, прихильність залишається з ним - назавжди. Його таємна опора.
- Не варто жертвувати спілкуванням з дитиною заради того, щоб «дати їй все найкраще». Краще вас і ваших обіймів на світі все одно нічого немає, довіру і душевний спокій дитини не купиш ні за які гроші.
- Діти, які дуже мало спілкуються з дорослими, весь час надані самі собі ( «йди пограй сам у своїй кімнаті»), не бачать своїх батьків в безпосередньому, живому спілкуванні, теж можуть з важкістю розвивати здатність до емпатії - у них просто занадто мало для цього матеріалу.
- Не менш важлива і здатність до рефлексії - вміння розпізнавати свої власні почуття і потреби говорити про них. Така здатність є з ознакою психологічного благополуччя, і навпаки: емоційна німота, невміння розпізнавати і називати свої емоції - часто пов'язана з психологічними проблемами і призводить до фізичних хвороб.
- Заклопотаність «розвитком» дає дитині зрозуміти, що вона не така вже й потрібна, важливі її успіхи, важливо як вона читає, говорить по-англійськи або катається на ковзанах «змійкою».
- Для дитини важливіше, чи хочуть батьки з нею бути, чи радіють цій можливості - або вважають її тягарем і чекають тільки шансу «відв'язатися». Дитині важливо знати, що якщо виникне потреба - батьки відкладуть заради неї всі справи, але їй не потрібно, щоб ніяких справ, крім неї, зовсім не було. Впевненість в тому, що ти важливий, потрібний і коханий важливіше, ніж кількість проведених разом годин.
- Якщо в основі особистості - міцний, як з титану, стрижень переконання «я існую і це добре», людина набагато менше залежить від зовнішньої оцінки.
- Найважливіший посил на все життя, основа всіх майбутніх міцних відносин: можна бути різними, можна сердитися, але все одно любити. Буває, що розсердишся і зробиш щось погане, але потім можна помиритися, попросити пробачення.
- Обійми - взагалі універсальний людський спосіб вирішення важких проблем.

Обнімайте дітей
Дітей частіше треба обнімати,
Й про все на світі з ними говорить.
Не треба гиркати на них й кричати,
А краще до грудей їх пригорніть,
Щоб знали, що у них є мама й тато,
Які їх скривдити нікому не дадуть.
Що йде любові від батьків багато,
І що слова батьків тепло несуть…
Ви говоріть з дітьми про все на світі,
Щоб линув в хаті їх щасливий сміх.
І злі не будьте, скривлені й сердиті,
І не несіть свій негатив на всіх.
Любов’ю темінь в душах розганяйте,
Лікуйте щедро ласкою, добром.
Слова хороші часто промовляйте,
І зігрівайте їх своїм теплом.
Бо світ складний, а діти ще маленькі,
І перед ними невідомий шлях.
Вони ж немов пушиночки легенькі,
Хай сонечко горить у їх серцях.
Хай з вас вони людьми навчаться бути,
Й дорога доброти веде їх в світ…
Умійте їх сердечно пригорнути
Завжди, хоч скільки б не було їм літ.

Цікавий факт: психологи рекомендують батькам якомога частіше обіймати своїх дітей, починаючи з самого народження. Адже це допомагає швидше розвиватися як фізично, так і розумово. А от діти, яким батьки в дитинстві мало дарували тепла, любові та обіймів, в майбутньому можуть мати психічні проблеми.
Але насправді обійми - корисні, особливо для дитини.
Чому ж обіймати дитину - необхідно?
Обійми позитивно впливають на розвиток мозку дитини
Вчені з Німеччини та Сінгапуру дослідили, що обійми батьків не лише позитивно впливають на самопочуття дитини, а й впливають на розвиток мозку.
Дослідники спостерігали за групою п’ятирічних дітей, які гралися, та їхніх мам. Вчені фіксували, як часто мами торкаються дітей і як часто діти самі тягнуться до мам протягом гри. Згодом дітям зробили МРТ. І ті діти, яких частіше обіймали, демонстрували значно вищу активність мозку у ділянці, що відповідає за комунікативні навички та зацікавленість у спілкуванні з іншими.
Обійми корисні для емоційного здоров’я дитини.
Часто батьки думають, що коли дитина вередує, її не можна обіймати, адже тоді вона вважатиме це нагородою за своє вередування. Але насправді, інколи діти просто втрачають контроль над своїми емоціями і як наслідок - відбуваються "істерики". Діти не можуть відновитися самостійно.
Обійми можуть допомогти заспокоїти нервову систему дитини, зменшити стрес і зняти тривогу. Це запускає викид гормону окситоцину, який може знизити рівень гормону стресу.
Обійми дають дитині почуття безпеки
Обійми збільшують довіру, зменшують страх та покращують стосунки. Обіймання сприяє надійній прихильності та покращує зв’язок між батьками і дітьми.

Comments:
Only authorized users can leave comments.